blog

Vigtigheden i at investere i os selv!

Vigtigheden i at investere i os selv!

I podcast afsnit nummer #15 stiller jeg ind på, hvorfor det er vigtigt at vi mennesker investerer i os selv - og hvorfor vi ofte glemmer det!

For hvis du er ligesom de fleste, har du nok også haft perioder hvor du har glemt at prioritere og huske dig selv? Måske i kortere eller længere perioder. Uanset hvad, så har du højst sandsynligt også mærket konsekvensen af det. 

Når vi glemmer at investere i os selv; i krop, sind og ånd, kommer det ofte til udtryk ved at vi glemmer at det helt grundlæggende og basale ting er vigtige for os, for at vi kan trives. Men fordi mange er så fokuseret på livets praktikaliteter og dagligdagens trummerum og alle andre der forventer noget af os; familie, børn, venner, arbejde etc, så glemmer vi ofte os selv. Vi glemmer at vi skal nærer os selv med god og sund mad, masser af vand, søvn, ro, tid i naturen og alle de her andre små og store ting, som for os hver især, er vigtige. Fx at hygge med en god bog, eller måske er det en tur på golfbanen hver søndag eller måske er det selvkærligt og dejligt at tage sig tid til at gå til frisøren eller booke en massage, fordi man for tredje måned i træk, har ondt i skuldrene. 

For glemmer vi - eller af andre årsager, undlader - at investere i os selv, så mærkes det. For nogle mærkes det fysisk, psykisk, spirituelt eller på anden vis. Men uanset hvad, er det vigtigt for os mennesker, at vi husker at prioriterer os selv. Vi må gerne være 'egoistiske' og huske os selv. Vi må gerne også huske os selv, før at vi husker alle andre. Vi må gerne passe på os selv, før vi passer på alle andre. Vi må gerne sige ja til os selv, før at vi siger ja til alle andre. Men problemet for mange er, at det er svært og at vi er drevet så langt væk fra vores egne 'egoistiske' behov (som jo slet ikke er egoistiske, men det føles oftest sådan), at vi kører på pumperne. At vi bliver syge. At vi er kronisk trætte eller udmattede. At vi har en kort lunte. At vi ikke passer på vores helbred - fysisk og psykisk. 

Vi glemmer simpelthen os selv og vores egne behov, fordi vi ofte har travlt med at please og passe alle andres behov, før vores egne. Og ja, der er bestemt tider hvor det giver mening og er nødvendigt. Er du en nybagt mor eller far, så er der nogle behov fra en lille ny sjæl, der er mere vigtige. Er et familiemedlem døden nær og har brug for dig, ja så er det også vigtigere. Og der er intet galt i periodisk, at være der for andre. Problemet opstår dog, når vi nærmest per definition glemmer os selv og ikke er der for os selv. 

"Så begynd at tjekke ind med dig selv, måske dagligt eller ugentligt, hvad du har af behov"

Så begynd at tjekke ind med dig selv, måske dagligt eller ugentligt, hvad du har af behov. Det skifter måske fra dag til dage, uge til uge eller måned til måned. Så gør det til en vane at spørge dig selv, hvad du har brug for. Hvad du har lyst til... og begynd så at handle på det.

Jeg har hver uge en ny lille to-do liste, hvor jeg hver uge skriver nogle få ting på, som jeg gerne vil fokusere på og som er mine behov. Nogle gange er det en gåtur på 30 min, andre gange et fodbad eller noget andet 'selfcare', nogle gange er det fitness foran computerskærmen. Nogle gange omhandler det også at skære ting fra og ting man kan undlade at gøre, fremfor altid at skulle gøre noget. For eksempel ikke at se nyhederne inden sengetid, eller ikke at spise sukker eller drikke for meget kaffe. Små ting hist og her, som er nærende, selvkærligt og opløftende, er det vi vil have glæde af at have fokus på og prioritere i vores liv. For når vi fylder vores egen kop op, jamen så har vi også overskud til at fylde andres kop op, som har brug for det og for os. 

Så at have en lille to-do seddel hver uge, er én måde at gøre det på. Der findes et hav af måder at prioritere os selv og være mere selvkærlige. Den dygtige Tony Robbins er også for at man sætter sig nogle store og små mål i livet, og han mener, at hvis vi skal have succes med det, skal det være 'SMART'. 

S - Specifikt (Specific) 
M - Målbart (Measurable)
A - Opnåeligt (Achievable)
R - Realistisk (Realistic)
T - Tidshorisont (Timeframe)

På den måde mener han, at vi har større sandsynlighed for at opnå vores mål. Om de er store eller små, om det er et langsigtet eller kortsigtet mål (fx en to-do liste ugentligt), er sådan set underordnet. Men han mener, at vi skal sørge for, at vores mål følger denne SMART model, så vi opnår succes og ikke bliver tynget af 'fiasko' eller når tingene ikke går helt som håbet. Vi kender alle sammen det her med vores nytårsfortsæt, som ofte går i vasken efter relativt få dage eller uger. Og med denne model, får vi mulighed for at reflektere lidt over, hvorfor vi vil opnå et bestemt mål, hvad den underliggende grund er og hvordan vi vil opnå det og hvornår. 

Vil du vide mere om vigtigheden af at investere i dig selv, så lyt med til podcast episode 15, lige her

Læs næste

Helbred dit liv
Krystaller og deres betydning