blog

Tips til at finde roen og håndtere overstimulering

Tips til at finde roen og håndtere overstimulering

FIND ROEN

I mit nyeste podcast afsnit fra 19. december, sætter jeg fokus på overstimulering, da det især er noget der kan ramme i stressede perioder, såsom jul og nytår. Lyt til afsnittet her

Overstimulering er når vores sanser (f.eks. syn, hørelse, følelse) bliver overloadet med for meget information på én gang - og også over en længere periode. Det kan føre til følelser af stress og ubehag, og kan også påvirke vores evne til at tænke klart og handle hensigtsmæssigt. Der kan være mange årsager til overstimulering, såsom for meget støj, for mange mennesker omkring os, for mange ting at tænke på på en gang, eller for meget skærmtid. Det er vigtigt at lære at genkende tegn på overstimulering og finde måder at håndtere det på, så vi kan føle os mere afslappede og i balance.

Der er mange måder at håndtere overstimulering på, og den bedste metode vil afhænge af den enkeltes person og situation.

Nogle mulige metoder kan være:

  1. At trække sig tilbage og have et par minutter for sig selv i et roligt, afskærmet rum
  2. At øve åndedrætsøvelser eller andre former for afslapning
  3. At lave en liste over ting, man skal gøre, for at få overblik og føle sig mindre stresset
  4. At undgå skærmtid eller begrænse mængden af skærmtid
  5. At dyrke motion eller deltage i andre fysiske aktiviteter, som kan hjælpe med at aflede tanker og følelser
  6. At tale med en ven eller en professionel om følelser og tanker
  7. Benytte sig af healing, bodysds eller kropsterapi
  8. Meditation
  9. Skrive dagbog

Det er vigtigt at huske at tage sig af sig selv og være opmærksom på egne grænser. Det kan være nyttigt at lære at sige nej og at bede om hjælp, når det er nødvendigt. 

Mærk efter i din krop, hvad du har brug for og begynd at lægge mærke til de store og små signaler din krop sender, når du er ved at blive overstimuleret, såsom træthed, irritabilitet, frustration, tårer, vrede blandt andet.

Jo før du lægge mærke til det, jo hurtigere og jo bedre kan du håndtere det og gøre det som din krop, sind og sjæl har brug for. 

Læs næste

Interview med SFHEALTH
Tarot-, orakel- og englekort. Hvad er forskellen?