blog

Interview med SFHEALTH

Interview med SFHEALTH

Vil du fortælle lidt om dig selv og hvad laver du til dagligt?

Mit navn er Sophia Frayia, jeg er 31 år og bor i Milano sammen med min kæreste og kat, Leo - altså katten. Jeg har en kandidat i sundhedsfremme og sundhedsstrategier samt psykologi. Til dagligt arbejder jeg som holistisk sundheds og wellness coach. I den forbindelse hjælper jeg mennesker med alt lige fra opbyggelse af et stærkere immunforsvar, opbyggelse af sunde rutiner, en større velværehedsfølelse til hudlidelser som rosacea, som jeg selv har lidt meget af, men den dag i dag er helt fri for. Eller generelt hvis de bare ønsker en smukkere hud med mere glød.

Rent praktisk foregår det således at folk skriver/ringer til mig, hvad de ønsker hjælp til/med, hvorefter jeg laver en skræddersyet plan til dem og deres behov og efterfølgende arbejder vi sammen hen imod deres mål.

Jeg arbejder holistisk forstået på den måde at ser det hele menneske, hvorfor jeg også kigger på deres livsomstændigheder og tager disse i betragtning i mit arbejde, så de sunde rutiner netop passer til dem og deres liv. 

"Jeg mener at det er vigtigt, at vi ikke kun anser sundhed som en fysisk størrelse, men også som noget der sker på et psykisk og spirituelt plan."

 

Hvordan forstår du sundhed? 

Jeg mener at det er vigtigt, at vi ikke kun anser sundhed som en fysisk størrelse, men også som noget der sker på et psykisk og spirituelt plan. Derfor arbejder jeg ud fra 3 dimensioner: en fysisk, psykisk og spirituel dimension.

I den forbindelse er det fundamentalt i min praksis, at hjælpe folk med at opbygge et bedre mindset samt selvkærlighed. Det er begge muskler vi skal træne, for livet er hårdt og fyldt med udfordringer, men hvis vi kan lære at vende disse til muligheder for forandring og vækst, kan vi finde en større livsglæde, ro samt balance i vores liv.

Når vi lære at elske os selv mere, er det som om at vi har vores egen usynlige paraply, der hjælper os med at skærme for det alt for hårde vind og vejr og vi er “klædt på” til lejligheden, til livet og til at bevæge os fremad. At klæde folk på, fysisk, psykisk beskriver meget godt min praksis. 

 

Hvornår begyndte du at få interesse for den holistiske verden, sundhed og ernæring?

Den startede relativt tidligt. Faktisk vil jeg sige at den allerede startede fra barnsben, da min mor altid har været en stor “søger” i forbindelse med naturlig sundhed og derfor altid har opsøgt dette, hvorfor jeg har fået en interesse for det i en meget tidlig alder.

Desuden oplevede jeg også problematikker med min hud. Først i form af små røde knopper på kinder og overarme. Det kan godt være at jeg kun var 10-11 år, men jeg husker dette som en skræk, hver morgen at vågne op med små knopper, hvorfor min mor tog mig til en alternativ læge, der fandt ud af at jeg ikke kunne tåle mælk og appelsiner. Senere i mit voksne liv fik jeg nogle røde knopper på hagen, der føltes så ubehagelig og var betændte, hvorfor jeg gik til lægen med dette. Her konstaterede lægen, at jeg havde hudlidelsen rosacea, hvorfor han anbefalede p-piller og en creme jeg skulle smøre på området hver aften inden sengetid.

Efter en uges tid hjalp denne creme ikke længere og jeg følte at jeg igen stod alene med mit problem. Ingen kendte svarene. På dette tidspunkt var jeg så ramt, at jeg ofte ikke havde lyst til at gå ned på gaden. Jeg havde ikke lyst til at være social og begyndte at føle mig meget begrænset. På sidelinjen, i mine gymnasietid, blev jeg desuden og ramt af voldsom stress og angst som udviklede sig til depression. Jeg var så “syg” at jeg ikke engang kunne stå op af min seng og tage tøj på. Bare tanken om at tage sokker på kunne slå mig helt ud.

"Jeg følte at jeg igen stod alene med mit problem. Ingen kendte svarene."

Igen var mine forældre en stor støtte og fik mig til en homøopat, der konstaterede at jeg havde to store stress-ringe i mit ene øje og en i det andet, hvorfor han gav mig nogle homøopatiske dråber jeg skulle indtage 3 gange om dagen. Efter at have brugt disse i 2 måneder, begyndte jeg langsomt at blive glad igen og efter 3 måneder, følte jeg mig som mig selv igen. Dette fik mine øjne op for homøopatien og det var denne motivation for at finde løsningen i form af naturlig helbredelse, der gjorde at jeg fik sådan en stor interesse for holistisk sundhed og den alternative verden. 

Dette førte mig endvidere til senere at arbejde i helsekostbranchen, hvor jeg kunne få lov at nørde med alle de ting jeg elskede. Jeg kunne endvidere få lov til at hjælpe folk med samme problem og generelt til et sundere liv.

Jeg er af den tro, at der er en mening med alting, hvorfor jeg er helt sikker på at jeg skulle gennemgå disse udfordringer for netop, at blive klogere på naturlig sundhed og ernæring i forbindelse med, at kunne hjælpe andre, samt finde min egen vej ind i den holistiske verden.  

 

 

Hvordan ser en typisk sund dag ud for dig?

Jeg går meget op i min morgenrutine. Den sætter din intention for dagen i relation til din sundhed. Den handler om at nære men også at skabe et større nærvær til vores krop, sind og sjæl.

Som sagt arbejder jeg med sundhed indenfor 3 dimensioner: den fysiske, psykiske og spirituelle dimension. Min morgenrutine, som jeg kalder for en “holistisk morgen” er netop opbygget ud fra disse. Med andre ord sørger jeg for at nære min krop og skabe et større nærvær indenfor alle aspekter: hvor jeg netop fokuserer på at nære min fysiske krop, mit sind/psyke samt min sjæl fra morgenstunden.

Derfor står jeg først op op og drikker min citronvand, for at hjælpe min krop (min lever) med dens udrensning og udskillelse af affaldsstoffer som den har samlet gennem nattens forløb. Derefter folder jeg min yogamåtte ud og strækker min krop (bare i 5 minutter), for vi har ligget ned hele natten og har brug for at få gang i vores krop og skabe en bedre kontakt. Derefter mediterer jeg i alt fra 2-20 minutter samt skriver dagbog (journaling, manifestation). Efterfølgende tørbørster jeg, bruger min gua-sha eller laver facial-cupping inden jeg tager et brusebad, hvor jeg skiftevis bruger koldt og varmt vand for at få endnu mere gang i metabolismen. Så gør jeg mig klar til dagen og er nået til min morgenmad. Enten laver jeg en lækker stor grøn fiber smoothie eller blåbærsmoothie som jeg enten “drikker” eller topper med lidt kokosflager og bær. Eller hvis jeg har lavet overnight-grød dagen inden spiser jeg det. Så laver jeg enten mig en stor kop matcha latte eller kop kaffe med havremælk, men jeg er meget opmærksom på koffeinen, så det varierer, men jeg må indrømme at jeg elsker min morgenkaffe og som jeg allerede aftenen inden glæder mig til at nyde om morgenen, hvorfor den har en effekt for min livsglæde. Dog holder jeg dette til en kop om morgenen. Så er jeg nået i gennnem min rutine og er klar til dagen.

På den måde har jeg fået inkorporeret sundhed fra morgenstunden i relation til, at have næret min krop fysisk, psykisk samt fået forbindelse på et dybere plan. Min morgenrutine variere, men jeg har altid fokus på at nære min krop, sind og sjæl fra morgenstunden.  

 

Har du nogle rutiner i forhold til at skabe et sundere og mere holistisk balanceret liv?

Jeg vil sige at min holistiske morgen(rutine) virkelig hjælper med at skabe mere ro og balance i hverdagen, hvilket vi virkelig har brug for inden en lang og måske hård arbejdsdag. Livet kan være så uforudsigeligt men hvis vi er godt “klædt på”, kan vi bedre håndtere og håndgribe disse udfordringer. Vi kan endda måske være så gode, at vi ligefrem kan vende og anse disse som muligheder for at gro, udvikle og ekspandere for vi har fra morgenstunden “skabt plads til at rumme disse”.

Derfor er denne rutine så effektiv, da vi ikke kun vil føle os fysisk stærkere, men også vil opleve at blive stærkere på et mere mentalt og sjæleligt plan, der hjælper os til at være mere nærværende, fokuseret, målrettet, koncentreret og effektiv, samt gøre at vi føler en større livsglæde og mere forbundet. 

Alt sammen noget der hjælper til et sundere liv — i balance. 

 

Hvad går du ikke på kompromis med?

Udover at spise vital mad, der nærer min krop, sind og sjæl, vil jeg sige, at blive bedre til at lytte til mig selv. Altid at være i udvikling og være nytænkende i forhold til min egen vækst og ekspandering. Vi har brug for at skabe en dyb kontakt til os selv og det er noget vi altid kan arbejde på og blive bedre til. Vejen fra vores hoved til vores hjerte, kan sommetider forekomme så så lang og det er ikke altid et eventyr, for livet er ikke let men fyldt med udfordringer. Vi skal lære at bruge disse udfordringer som mestringsstrategier for at være en bedre udgave af os selv i dag end i går.

Jeg spørger altid mig selv, lige så snart jeg lægger hovedet på puden om aftenen, hvad jeg har kunne lære af denne dag og om der er ting jeg kunne gøre anderledes i morgen.Derfor er dét at udvikle mig selv og lære at blive bedre til at lytte til mit hjerte, noget jeg aldrig går på kompromis med.  

 

Er der nogle spirituelle eller holistiske ting, remedier eller lignende som du ikke kan undvære – og hvorfor?

Manifestation og praktisering af taknemmelighed jeg vil sige er blevet til en stor del af min daglige praksis. Det første jeg gør, når jeg vågner om morgenen, inden mine fødder rammer gulvet er, at sige 3 ting højt (i mit hoved) jeg er taknemmelig for. Så selv på de dage, hvor jeg vågner og føler en ubalance kan jeg, ved at praktisere taknemmelighed fra morgenstunden, vende mine tanker fra negative til mere positive og herefter min energi. Jeg er af den overbevisning, at den energi vi udsender, er den energi vi får tilbage, hvorfor dette er et stærkt redskab, der virkelig kan opløfte ens energi. I den forbindelse har jeg yderligere fundet manifestation som et fantastisk remedie, der både kan øge ens opmærksomhed i forhold til at blive klare i forhold til det liv man ønsker og derefter at skabe netop dette. 

  

Hvis du skulle udvælge 3 ting, som man kan gøre for at få et sundere liv i krop, sjæl og ånd, hvad skulle de tre ting så være?

  1. Citronvand på tom mave
  2. Meditation 
  3. Daglig bevægelse 
  4. og så bliver jeg nødt til at tilføje en mere, hvilket er at fokusere mere på ens mindset: lær at blive bedre til at fokusere på muligheder i stedet for begrænsninger. Se dig selv om skaberen af dit eget liv i stedet for som offer. 

Hvem inspirerer dig mest når det kommer til sundhed og ernæring?

Jeg er meget inspireret af dig Zoey. Du har hjulpet mig til at blive bedre til at øge min opmærksomhed indenfor min spirituelle udvikling og jeg bliver daglig inspireret af dig.

Når det kommer til sundhed i fysisk form, elsker Medical Medium. Han har fået mig til at værdsætte og elske frugt igen. Han var uden tvivl min støtte og største inspiration i min healing af rosacea.

Louise Hay og Marianne Williamson når det kommer til sundhed inden for den psykiske og mere spirituelle dimension. Jeg elsker at blive inspireret af andre mennesker og jeg sætter virkelig pris på folk, der vil hinanden det bedste. Det er så vigtigt at vi arbejder sammen og ikke mod hinanden. 

Jeg ved at du spiser vegansk. Kan du fortælle mere om det og hvorfor det er godt for dig?

Jeg mener at “kvaliteten af vores mad, afspejler kvaliteten af vores liv”

Det er min erfaring at vores kost er den vigtigste og største kilde til vitalitet, fornyelse, styrke og mental klarhed samt balance. Derfor er kvaliteten af vores mad er så afsindig vigtig for alle aspekter i livet, og afspejler netop kvaliteten af vores liv. Hvad vi fylder vores krop med er ikke kun essentielt i relation til vores fysiske helbred, men er også afgørende for vores mentale helbred og den måde vi trives, samt handler på i verden. Jeg foretrækker at bruge betegnelsen plantebaseret fremfor vegansk, da jeg hellere vil have et større fokus på planter i stedet for udelukkelse af animalske produkter. For mig handler kosten ikke om begrænsning men i stedet om fokus på dyb dyb næring. Det handler for mig om, hvordan vi via vores kost, kan skabe den bedste energi for vores krop, der ikke kun finder sted på et fysisk plan, men også et psykisk og spirituelt plan.

"Mad kan mere end give os energi, mad kan også hjælpe vores sind i balance og hjælpe os til at skabe en større forbindelse til vores krop og omgivelser."

Derfor kan jeg ikke promovere en plantebaseret kost nok, da dette UDEN TVIVL, var mit største vendepunkt i min sundhed. Det var først, da jeg eliminerede alle mælkeprodukter samt skabte et mere naturligt forhold til min mad, at min hud virkelig kunne få lov at blomstre. Og det var ikke “kun” med min hud jeg kunne se/mærke en forskel. Jeg oplevede også hvordan mit energiniveau steg og jeg følte mig stærkere og mere vital indefra.

Men stadig, for en person, der har lidt af voldsom stress, angst og depression, mærkede jeg den største i forbindelse med mit mentale helbred. Her følte jeg endelig den ro og balance mit sind havde ledt og længtes sådan efter. Med det sagt, der findes så meget mad i vores samfund, der hverken promoverer, opretholder vores sundhed og bestemt ikke optimerer vores helbred.

Tværtimod - findes der utallige af fødevarer, der netop gør det modsatte, der skader mere gavner. Vi er som mennesker ikke designet til at leve af færdigproduceret og forarbejdet mad med lav næringsværdi og fuldt med e-numre. Specielt ikke hvis vi forventer et optimalt energiniveau, en stærk krop og en smuk hud, eller ønsker et langt og sundt liv. Det er ikke normalt, at vågne op og have ondt i led, have det dårligt, være energiforladt og skulle “bedøve” sig med kaffe, smertestillende eller medicin for at nå igennem dagen. Det er ikke normalt, men det er realiteten for flere mennesker.

"Jeg mener at vi i vores samfund er overbebyrdede og stopfodret med mad og informationer omkring mad."

Vi er simpelthen overmættede og underernærede, hvor vi kommer længere og længere væk fra et simpelt og mere naturligt udgangspunkt. Jeg mener derfor at vi skal tilbage og tættere på NATUREN. For sandheden er at vores mad ikke behøver at være så kompliceret og indviklet som vi gør den til. Sandheden er at vores mad bør handle om vitalitet, næring og fornyelse. Sandheden er at vores mad kan gøre vidundere, hvis vi forstår at bruge denne som en kilde til sundhed og forebyggelse.

 

Bedste råd du nogensinde har fået?

...at være mere ligeglad med hvad andre tænker, for det vil du aldrig blive lykkelig af. Jeg har brugt oceaner af tid på at bekymre mig omkring hvad andre mennesker synes om mig. Måske ligger det til det at være ung og særligt sensitiv, men sikke en befrielse, det er når man bare følger sin egen vej og går mindre op i hvad andre tænker om en. Jeg husker særligt et tidspunkt, hvor jeg stod på badeværelset og var ved at gøre mig klar til fitness. Jeg elsker at gøre mig klar, mens jeg hører et godt podcast og denne dag var ikke en undtagelse. Ordene fyldte rummet og jeg havde travlt, så jeg hørte egentlig ikke ordentlig efter, men noget personen sagde fangede min opmærksomhed. Personen i podcastet talte om menneskers selvopfattelse. Han talte om, hvordan folk i bund og grund har alt for travlt med at bekymre dem selv om deres egne tanker i relation til dem selv. Med en masse makeup på, som jeg ville svede af 20 minutter senere, skyndte jeg mig ud af døren.

Da jeg nåede fitness-centeret startede jeg min session på løbebåndet og observerede hvordan at alle menneskene i fitness-centeret var så optaget af dem selv og deres øjenkontakt med deres eget spejlbillede. Så vigtig var jeg slet ikke. Jeg ved ikke hvorfor, men dette følte som sådan en befrielse for mig.

Det gik op for mig, at det er unødvendigt at bekymre sig så meget om, hvad andre mennesker tænker om en, for de går i virkeligheden mere op i dem selv end i dig. Derfor er den eneste person vi i virkeligheden skal bekymre os om i relation til vores tanker omkring om selv er os selv. Vi skal være vores egen bedste ven/veninde og netop fokusere på dette forhold. Forholdet mellem vores hoved, hjerte og sjæl. For det vigtigste forhold vi nogensinde kan have i livet, er det forhold vi har til os selv. I den forbindelse skal vi lære at være konstruktive og ikke destruktive i vores tankegang, hvilket handler om det andet bedste råd jeg nogensinde har fået, der handler om vores mindset. I den forbindelse hvordan vi skal forstå os selv som skaberen af vores eget liv i stedet for offeret. Vi skal forstå at der er en mening med de ting, der sker for os, hvorfor vi kan bruge disse som springbræt i vores udvikling.

Derfor når vi møder en udfordring, skal vi vende disse til muligheder og forstå at livet ikke sker mod os, men for os. Vi skal forstå tingene i en større kontekst, hvor vi er “skaberen” af vores eget liv og ikke “offeret”, der bare møder modstand, men i stedet lære af de udfordringer vi møder på vores vej. 

I forlængelse heraf, hvis vi forstår at blive opmærksomme på vores tanker og hvor brugbart et redskab disse er, kan vi forstå hvor rammedannende disse er for den person vi er samt vores virkelighed. 

 

 

Hvis læserne gerne vil læse mere om dig, hvor kan de så gøre det henne?

På min instagram: @sophiafrayiahealth

Læs næste

Krystaller og deres betydning
Tips til at finde roen og håndtere overstimulering