interview

Interview med yogalærer Stina Madelaire.

Interview med yogalærer Stina Madelaire

Vil du fortælle lidt om dig selv og hvad laver du til dagligt? 

Jeg er 43 år, mor til Viggo på 8 og bor på Nørrebro sammen med Marlene og hendes 9-årige datter. Jeg arbejder som selvstændig yogalærer og konsulent og selvom jeg har mange og meget forskellige kasketter på i min virksomhed, så har alt, jeg beskæftiger mig, forbindelse til yoga, selvudvikling og sund, bevidst livsstil. 

For tiden underviser jeg ugentlige yogahold i NOR - et yogastudio i Nordvest, som jeg var med til at åbne i 2016 - og i en virksomhed. Jeg underviser også en del online, holder retreats flere forskellige steder i landet og underviser private elever i 1:1 forløb. 

Derudover laver jeg kommunikationsopgaver for forskellige kunder som freelancer.

Og så spiller jeg sindssygt meget fodbold med min dreng for tiden. Det er hans store passion og det er vigtigt for mig at støtte ham i at gøre det, der betyder noget for ham. Jeg synes faktisk også, det er ret sjovt…

Hvordan kom du ind i yogaverdenen?

Yogaverdenen var i adskillige år et sted, hvor jeg ikke helt følte mig hjemme, men som jeg alligevel blev ved med at vende tilbage til. Jeg tror, det var fordi, jeg startede med at lave yoga i en periode af mit liv, hvor jeg havde det svært og bl.a. kæmpede med en spiseforstyrrelse og en nyopdaget type 1 diabetes. Så jeg følte mig ikke hjemme i min krop. Men måske netop også derfor blev jeg ved med at sige ja, når mine veninder spurgte, om jeg ville med til yoga, og jeg fik prøvet en del forskellige former for yoga og undervisere på kort tid. Men jeg havde stadig sådan en underliggende følelse af, at der var noget, jeg ikke “forstod”, og at man på en eller anden måde skulle være indviet eller godkendt for at være rigtig yogi. Jeg har ind imellem tænkt, at det egentlig er utroligt, at jeg alligevel fortsatte. Jeg kunne ligeså godt have skiftet yogamåtten ud med en kajak eller sådan noget, men det gjorde jeg ikke. Jeg blev ved med at vende tilbage til den måtte - i en lang periode i et fitnesscenter, der havde spejle på alle vægge, så det var nemt at blive optaget af, hvordan stillingerne så ud, mere end hvordan de egentlig føltes.

"Yoga giver mig en mulighed for at tjekke ind og holde rum for, hvordan jeg har det uden at skulle fikse, fjerne eller optimere noget" 

Men yogaen fik altså bedre og bedre tag i mig, og det førte til, at  jeg i 2010 - efter at have uddannet mig til yogalærer sideløbende med mit fuldtidsarbejde i en stor international virksomhed - sagde mit job op og besluttede mig for at blive yogalærer på fuld tid. Jeg var blevet inspireret af en række yogalærere, jeg virkelig kunne identificere mig med, fordi de havde en baggrund, der lignede min, og som formåede at gøre yogaen tilgængelig for alle og lettere for mig at forstå anvendeligheden af og behovet for. Og så gik jeg all in og har ikke kigget mig tilbage siden… 

Hvad synes du at yogaen giver dig, som du måske ikke kan finde andre steder?

En invitation til at møde mig selv dér hvor jeg er og blive bevidst om noget, der er vigtigt, men som jeg måske ikke har fået øje på eller forholdt mig til. Yoga er en meget personlig praksis og kan skabe dyb kontakt til det, der rører sig på indersiden. Det kan være vildt rart og det kan være super konfronterende og hårdt. Det er som om, yogaen kaster lys på det hele og ligesom forstærker det, der er. Nogle gange er jeg energifyldt og glad efter yoga og andre gange er jeg træt, ked af det eller vred. Yoga giver mig en mulighed for at tjekke ind og holde rum for, hvordan jeg har det uden at skulle fikse, fjerne eller optimere noget.

Og så har yogaen givet mig det, jeg kalder “kropstillid” - altså en tillid til, at det, min krop fortæller mig, altid er sandheden, men også modet til at lytte til og stole på det, kroppen fortæller mig i højere grad end det, mine tanker prøver at overbevise mig om. Når vi får mere tillid til kroppen, kvitterer den med at blive endnu mere tydelig omkring, hvad den har brug for og ikke har brug for og så bliver det nemmere og nemmere at høre dens budskaber og handle på dem og dermed (gen)finde roen, glæden og balancen i livet.

Synes du, at yoga og den spirituelle verden hænger sammen, eller kan man godt adskille de to? 

Det er et godt og relevant spørgsmål, fordi mange forbinder spiritualitet med noget udenfor os. Noget, der er lidt svært at få kontakt til og kræver nogle helt særlige evner. Det svarer for mig til at at spørge om, hvorvidt man kan adskille kroppen og sindet fra hinanden. Eller åndedrættet og lungerne fra hinanden for den sags skyld. Og det kan man altså ikke i min verden, fordi de er afhængige af hinanden. Intet åndedræt uden lunger. Ingen lunger uden åndedrættet. Vores krop påvirker vores sind og det samme den anden vej rundt.

Den spirituelle verden er, som jeg forstår og oplever den, ikke noget, der (kun) ligger udover vores fysiske krop og jordiske liv, og noget af det vigtigste for mig - især i forbindelse med yoga og formidling af yoga - er;

1) at skabe forbindelse til det spirituelle gennem vores fysiske krop og vores sanser.

2) at få forståelse af sammenhængene mellem vores tanker, følelser og adfærd.

3) at blive bevidst om, at vi alle er en del af noget større.

...Ikke bare noget større udenfor os selv, som vi kan lære at forstå, men også noget større i os selv, som vi altid kan forbinde os til netop gennem vores krop og sind. Når vi mærker den forbindelse, forstår vi også, at vi er spirituelle væsener. At de spirituelle oplevelser findes lige foran os i øjenhøjde og midt i hverdagslivet, når vi åbner vores øjne og vores hjerter. At åbne hjertet betyder for mig, at  vi giver tid og plads til kultivere og øge evnen til accept, tilgivelse og det at give og modtage kærlighed, og når vi er i kontakt med hjertet og kærlighedens energi, så får vi kontakt til den åndelige eller spirituelle side af vores eksistens. Hjertet er som en port mellem de to aspekter af os. Og når vi åbner porten opdager vi, at det fysiske og spirituelle er som to sider af samme mønt og aldrig har været adskilt. Det er faktisk også essensen af yoga, der ofte oversættes til “forening” og er en praksis i at opleve det spirituelle eller guddommelige aspekt af det at være menneske med en fysisk krop, en personlighed, følelser, tanker og et større eller mindre ego. Og det kræver ikke nødvendigvis meget at mærke forbindelsen, men vi skal hver især finde et personligt forhold til vores spiritualitet. Jeg mærker den selv meget tydeligt, når jeg befinder mig i naturen. Her lander jeg i min krop og i følelsen af at være hjemme i mig selv og på jorden. Og at jeg er en lillebitte, men betydningsfuld del af et uendeligt stort billede. Jeg får en vished om, at  jeg hører til, at jeg er beskyttet og at der er en grund til, at jeg er sat på jorden og på samme tid en ydmyghed overfor det mirakel, livet er. Og egentlig er det nok det, de spirituelle oplevelser altid har givet os mennesker. En følelse af mening med tilværelsen og hul igennem til det, der er større i og udenfor os. Noget der passer på os, støtter os ubetinget og er evigt. 

 

Har du nogle fifs til nogle yogastillinger der er nemme at gå til og måske bare kan laves derhjemme?

En  yogastilling, der er let at gå til for de fleste er universalstrækket. Det ligger lidt i navnet, at den virker universalt - altså på hele kroppen, men den er specifikt helt genial til at skabe mere plads til åndedrættet og forebygge eller lindre rygproblemer. Den er let at finde på Google ;) Og så vil jeg faktisk vove den påstand at de fleste mennesker i dag kunne have gavn af at lave den yogastilling, der hedder Savasana hvilket betyder noget i retning af “lig” eller “død krop” og jo, det  lyder temmelig makabert men egentlig er den blot en øvelse i at være stille og være i stilheden. For vi har alle så meget fokus på at gøre, være på og nå ting, og der er i det hele taget en stor ubalance mellem menneskets “gøren” og “væren” i den tid, vi lever i. I den her stilling, som er den mest groundende og beroligende, jeg kender, skal du ligge på ryggen med lukkede øjne, slappe af i hele kroppen og fokusere opmærksomheden på fornemmelsen af åndedrættet i minimum 10 minutter Den kan laves på alle tidspunkter af dagen og bruges som en pause eller “reset-knap”..  

Hvad er det bedste råd du selv har fået i forhold til sundhed og velvære – og yoga? 

At alt handler om balance. En balanceret yogapraksis, en balanceret diæt, balance mellem  arbejds- og privatliv, balance i relationerne til andre,  i vores døgnrytme og justering efter årstiderne osv.. Og jeg vil tage den videre derfra til at sige, at det kun er os selv, der kan mærke, om der er balance i tingene, hvilket der jo langtfra altid er. Jeg kender i hvert fald ingen mennesker, der lever i fuld harmoni og balance hele tiden. Et citat jeg har haft med mig i baghovedet i mange, mange år er “We only evolve when we are out of balance”, og jeg synes, det siger så fint, hvordan det er vores stræben efter balance, der skaber udvikling i vores liv og ikke det at være i balance. Fordi det at være ude af balance giver os en mulighed for at gentænke hvad balance er for os og dermed gentænke måden, vi lever vores liv, blive bevidste om vores ægte behov (ikke vores begær efter ting eller mad eller mennesker, men det, der virkelig støtter os) og handle i overensstemmelse med dem. Og det tror jeg er nøglen til at leve et godt, sundt (og jeg får lyst til at tilføje langt) liv. Og her må jeg så igen nævne yoga, fordi yoga er det bedste redskab, jeg kender til at lære at mærke, hvad der i virkeligheden er og ikke er brug for…

Hvad er nogle af de vigtigste ting vi som mennesker skal vide i forhold til at dyrke yoga?

At yoga ikke handler om, hvor meget du kan gøre, men om hvor meget du kan mærke. Det betyder, at du ikke skal kunne noget bestemt for at få noget ud af yoga. Og at der ikke er noget bestemt, du skal have ud af yoga. Det handler mest af alt om at kunne være i det, der sker - også når det ikke sker sådan, som vi havde forestillet os. Mange tror, at de ikke kan dyrke yoga, fordi de ikke er smidige, men sagen er den, at smidighed er noget, der følger med, når vi har lavet yogastillinger gennem længere tid. At sige, at man er for “stiv i kroppen” til at dyrke yoga svarer lidt til at sige, at man er for beskidt til at tage et bad. Badet gør dig ren. Yogaen gør dig smidig. Hvis ikke i kroppen så i dit mindset og i din tankegang.

 

"Det handler mest af alt om at kunne være i det, der sker (...)"

 

Og så synes jeg, det er vigtigt at nævne, at yoga i sig selv ikke er en religion. Man kan godt bruge yoga til religiøse formål, inddrage fortællinger om indiske guder og få en oplevelse af at komme i kontakt med noget der er større end os selv og som nogen kalder Gud eller guddommelighed, men i sig selv er yoga - som jeg oplever det - en vej ind til noget i os, der er ægte. En vej til selverkendelse, accept, balance og dyb healing. Og uanset, hvordan vi vælger at forholde os til yoga, så har det altså potentiale til at transformere vores liv på mange planer.

Hvem ser du op til indenfor yogaverdenen?

De fleste faktisk. For jeg tror på, at alle, der træder ind i yoga-verdenen, har et dybtliggende ønske om at ændre noget til det bedre. Jeg har stor respekt for mennesker der kommer til yoga uden forventninger og som tør stå ved, hvordan de har det når noget fx er svært eller frustrerende. De, der træder ud af deres komfortzone og ind på yogamåtten og bare giver sig selv lov til at udforske og opleve på nye måder. I det  hele taget ser jeg utroligt meget op til mennesker, der er autentiske. Mine største forbilleder som barn var Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter. Det siger heller ikke så lidt. Haha. Og så er jeg vildt imponeret over det drive og den passion, som (især nyere) yogalærere har for at dele yoga med andre simpelthen ud fra et ønske om at gøre verden til et bedre sted. Det er vildt hårdt arbejde at bygge sig selv op som yogalærer,  hvis altså man vil leve af det, og det kræver altså en helt særlig dedikation. Det er smukt, når folk er så dedikerede og fokuserede på at få noget til at ske og samtidig bevarer en ydmyghed, tålmodighed og respekt for andre mennesker, synes jeg.  

Hvis du kunne bestemme, hvad skulle der så være mere af i verdenen?

Accept. Af andre mennesker, af os selv og af virkeligheden som den er. Yoga handler i høj grad om at møde virkeligheden som den er. Hvis du ikke kan strække dine ben helt ud eller nå dine tæer i en yogastilling, så kan du vælge at se det enten som en forhindring eller et udviklingspotentiale, afhængig af om du kan finde ind til en accept af det eller ikke. Det meste af den lidelse, vi oplever, kommer af at vi ikke accepterer virkeligheden som den er. Vi har en forestilling om, hvordan noget skal være, og når det så ikke er på den måde, holder vi fast i, at det er det, der sker, som er forkert, uretfærdigt, hårdt etc., og det holder os fast i lidelsen. Fordi vi har modstand på det, der sker og fordi alt, hvad vi har modstand på, kommer altid til at styre os i én eller anden grad. Hvis vi vælger at acceptere virkeligheden, som den er, så har vi et realistisk udgangspunkt for, hvad vi gør derfra. Vi træffer beslutninger ud fra, hvad vi ved, fremfor hvad vi tror. Jeg synes, vi er lidt for gode til at flygte fra virkeligheden, og der er så mange muligheder for at gøre det i den verden vi lever i. Det er så nemt at lægge låg på det, der er svært med stimulanser, sociale medier eller andre quick fixes, men det eneste, det gør, er at fjerne os mere og mere fra os selv og hvor vi er. Og jeg synes jo, vi skal være i livet mens vi er her, og opleve livet mens det sker. Alt andet er fjollet. Jeg tror også, vores virkelighedsflugt  hænger sammen med, at vi har skabt en illusion om perfektion. Den perfekte krop, det perfekte job, det perfekte hjem, den perfekte morgensmoothie, det perfekte billede af børnene, den perfekte måde at være uperfekt og så videre. 

"Forestillingen om, at vi kan gøre os mere perfekte end vi allerede er, tror jeg har tæt sammenhæng med, at vi har fjernet os fra naturen og det, der er naturligt i os. Naturen er jo perfekt i sig selv."

Forestillingen om, at vi kan gøre os mere perfekte end vi allerede er, tror jeg har tæt sammenhæng med, at vi har fjernet os fra naturen og det, der er naturligt i os. Naturen er jo perfekt i sig selv. Alt er i sat i sindrigt system og det er jo fuldstændig fantastisk, hvad naturen er i stand til at skabe og hvordan den hele tiden stræber efter balance og opretholdelse af god ro og orden. Tænk bare på hvad kroppen kan præstere, skabe eller heale, når vi giver den tid og ro. Hvem kan helt ærligt være i naturen uden at mærke, at naturen er perfekt? Tænk hvis vi kunne være i vores krop og mærke, at den er perfekt? Det er der rigtig mange, der ikke kan, men fordi vi som mennesker er en del af naturen, er vi også grundlæggende perfekte præcis som vi er. Men vi har skabt så meget unaturligt i verden, at vi ikke bare fjerner os fra naturen, men også ødelægger den - og det gælder både naturområder og vores kroppe. Jeg er helt overbevist om,  at den største healing for os mennesker findes i naturen og i kontakten til det naturlige i os selv. Så det er nok, hvad jeg i virkeligheden føler, at der skulle være mere af i verden. Forbindelse til naturen i og omkring os. Ja. Det er det!

Hvor kan man læse mere om dig og se hvad du tilbyder? 

Alt ligger på min hjemmeside www.stinamadelaire.dk.

Mine ugentlige yogahold kan man se på www.nor.house/yoga og jeg har en masse yogavideoer liggende på Yogavivo, hvor jeg også underviser live et par fredage om måneden.

Der er 30 dages gratis prøveperiode for nye medlemmer på www.yogavivo.dk/stina 

Og så deler jeg det meste på på min Instagram profil @stinamadelaireyoga og gennem mit nyhedsbrev, som man kan skrive sig op til her.

Læs næste

Krystalsmykker
Nye engle- og orakelkort på webshoppen